Minulta on useasti kysytty mitä mieltä olen kuvapankkien käytöstä. No, niitähän käytetään jos on pakko.
Ensisijaisesti ottaisin kuvat itse tai tilaisin kuvat valokuvaajalta, jolloin kuvat ovat varmasti persoonallisia, mutta aina se ei ole mahdollista aikataulullisesti tai rahallisesti. Vaarana on myös, että käyttää sellaista kuvaa, jota yleisesti on käytetty jossain muussa yhteydessä. Eräällä kuvapankkitytöllä on jopa oma fanisivu Facebookissa! Usein myös valokuvat joissa on henkilöitä, eivät välttämättä näytä luonnollisilta tai he näyttävät kuuluvan johonkin toiseen kulttuuriin. Mutta mistä niitä kuvapankkeja sitten löytää?
Ilmaiset kuvapankkikuvat
Mielestäni ihan paras ilmainen kuvapankki on Freepik. Sieltä löytyy paljon erilaisiin käyttötarkoituksiin niin valokuvia, piirustuksia kuin ikoneita ja vektorigrafiikkaa. Useimmat kuvat ovat vapaasti käytettävissä niin henkilökohtaiseen kuin kaupalliseenkin käyttöön. Kuvien käyttäminen vaatii ainoastaan, että kuvan krediitit ilmoitetaan kuvaa käytettäessä. Tämä on ihan normaali käytäntö.
Mielenkiintoisia kuvia tarjoaa myös Pixabay. Piirrokset ja vektorit eivät täällä ole kovin laadukkaita, mutta esim.blogikuvituksiin löytyy paljon fiiliskuvia.
Ilmaisia kuvia löytyy myös cc -lisenssillä. Tämä on lyhenne Creative Commons -lisenssistä. Kuvia voi olla eri lisensseillä, kuten Ei kaupalliseen käyttöön tai Nimi mainittava. Avoimen lähdekoodin kuvia löytyy vaikkapa Morgue Files:sta tai voit hakea niitä Googlesta seuraavasti:
- Googlen kuvahaussa ollessasi klikkaa oikeasta laidasta rataksen kuvaa (asetukset).
- Klikkaa tarkennettu haku
- Käyttöoikeudet: Hae kuvia, joita voit käyttää vapaasti.
Maksulliset kuvapankkikuvat
Täältä alkaakin sitten löytyä jos minkälaista kuvaa ja monella eri hinnalla.
Itse olen tykästynyt käyttämään Shutterstock kuvapankkia, koska kirjautuneena sisään, voin luoda omia kansioita, joihin potentiaalisia kuvia voi tallentaa. Tämän kansion voin jakaa asiakkaalleni tarkisteltavaksi ja hän voi valita sopivimmat kuvat sieltä. Kuvat ovat mielestäni edullisimmasta päästä (5 kuvaa 39€) kuvakoosta riippumatta. Shutterstockista voit hakea kuvia myös suomeksi.
Jostain syystä törmäsin vasta vähän aikaa sitten Depositphotos -kuvapankkiin. Hakumahdollisuuksia on paljon kuten Shutterstockissa, mutta valikoima on vähän eri. Hinta on myös jokseenkin sama.
Kannattaa siis tsekata useampikin kuvapankki jos kuvien löytämisessä on vaikeuksia!
Myös Fotolia tarjoaa mahdollisuuden luoda kansioita. Kuvat ovat erittäin edullisia valitessasi kuukausipaketin ja valikoimissa myös kuvituksia ja vektorigrafiikkaa kuten Shutterstockissa.
Jos haluat välttää kuvapankkimaisten kuvien käytön ja olet valmis maksamaan kotimaisesta laadusta, kannattaa tsekata Kuva-Plugi. Tätä suosittelen varsinkin jos haluaa käyttää suomalaisia malleja.
Kuvien käyttö luvatta
Muistathan, että et voi käyttää jotain satunnaisesti netistä ladattua kuvaa. Sen käytöstä voi tulla isotkin rapsut, varsinkin jos kuvan omistaja sijaitsee Jenkeissä…(tästä on olemassa jopa ihan oma teollisuudenhaara, josta kertovaa artikkelia en juuri nyt löytänyt, mutta koitan kaivaa sen esiin).
Jos haluat tietää onko jotain SINUN kuvaasi käytetty luvattomasti jollain sivustolla, voit käyttää Googlen kuvahakua tai Tineye -sivustoa
Niin tai näin, sinulla on nyt toivottavasti kuva käytössäsi. Seuraavassa kuva-aiheisessa blogauksessa kerron muutaman vinkin, miten valita oikea kuva oikeaan tarkoitukseen.
Kuva: Designed by Freepik