Värioppia ja välineitä

Löysin juuri vanhoista tiedostoistani oppimateriaalini ammattiopistolle, jonka aiheena oli Värioppi. En ole juurikaan ajatellut värejä sen enempää, koska työssäni pelaan niiden kanssa lähes päivittäin. Koska aihe on niin läheinen minulle, on luonnollisestikin päässäni ajatus, että niin se on kaikille muillekin. Olen niin väärässä.

Vaikka et itse joutuisi värejä kovasti miettimäänkään työssäsi, niin on hyvä tietää muutama perusasia, jonka avulla vältät yleisimmät virheet värien kanssa puljatessasi.

Lyhyesti: Mikä ero on väreillä ja missä niitä käytetään?

Verkkovärit

RGB-värit

RGB nimi tulee sanoista Red, Green, Blue. Näitä kolmea valon väriä käytetään digitaalisessa maailmassa, kuten tietokoneissa, televisioissa ja kameroissa. Väri ilmoitetaan numeroilla, jotka kertovat kuinka paljon värissä on punaista, vihreää ja sinistä. Näin esim. 0,0,100 on kirkkaan sininen. Värejä on kutakin 256 joten kaikkia väri-kirkkausyhdistelmiä (256 × 256 × 256) voi olla yhteensä 16 777 216 erilaista.

Käytä RGB -värisiä kuvia nettisivuillasi ja somessa.

HEX-värit

HEX-arvolla annetaan väri kuudella heksadesimaaliluvulla. Luvut ilmoittavat punaisen, vihreän ja sinisen värin arvot. Kunkin värin arvo määritellään kahdella luvulla. Arvo voi sisältää numeroita ja kirjaimia. HEX-arvon eteen laitetaan #-merkki. Värit liitetään peräkkäin RGB-järjestyksessä: ensin punainen, sitten vihreä ja kolmanneksi sininen. Esim. #ffffff tarkoittaisi sitä, että kaikkia värejä on maksimimäärä, jolloin tuloksena on täysin valkoinen väri. Toisaalta #ffff00 tarkoittaa, että punaista ja vihreää olisi maksimimäärä ja sinistä ei ollenkaan – tällöin tuloksena on kirkasta keltaista.

Käytä HEX -värejä vaikkapa määritellessäsi nettisivujesi fontin väri.

Websafe -värit

Web-safe -värit ovat ne 216 väriä, jotka saadaan punaisesta, vihreästä ja sinisestä sekoittamalla siten, että heksamuotoisen värikoodin kunkin elementin tulee olla jokin seuraavista: 00, 33, 66, 99, cc ja ff.Näin siis esimerkiksi väri #CCFFFFon web-paletissa, mutta #CAFFFF ei. Web-selaimet käyttävät näitä värejä useimmiten 8-bittisten kuvien näyttämiseen, joten värit näkyvät mahdollisimman samalla tavalla kaikilla selaimilla, alustoilla ja näyttötiloilla.

Käytä näitä värejä verkossa, jos haluat olla ehdottoman varma, että väri toistuu oikein.

Painovärit

CMYK

CMYK nimi tulee väreistä Syaani (Cyan), Magenta, Keltainen (Yellow) ja Musta (Key). Näitä värejä käytetään painotuotteissa. Kun kuva tallennetaan CMYK-väritilassa, jokaiseen kuvatiedoston pikseliin tallentuu neljän värin voimakkuustiedot. Tämä värierottelu tulee tehdä kuvankäsittelyohjelmalla.

Käytä CMYK -värejä kaikissa painotuotteissa.

PMS

Pantone Matching System (PMS) on standardiksi muodostunut painoteollisuuden värijärjestelmä, jolla voidaan laajentaa painotuotteen värintoistoa. Pantone-värejä käytetään spottiväreinä. Neliväritöissä PMS-värikartan väreistä muiden muassa kulta, hopea ja neonvärit ovat varsin yleisiä tehosteita. 

Käytä PMS-värejä mm. tekstiilipainatuksissa tai muulle erikoismateriaalille (esimerkiksi muoville) painettavissa merkinnöissä.

RAL

RAL on teollisuusmaaleissa käytettävä väri, joista löytyy mm. metallivärit.

Käytä RAL-värejä jos haluat maalata mm. autosi tai olet tilaamassa valomainosta.

Välineitä

Kun haluat löytää vastaavuudet eri väreille: http://rgb.to/

Pantone -värejä löydät täältä: https://www.pantone.com/color-finder

Värisävyjä löydät mm. täältä: http://www.tikkurila.fi/ammattilaiset/varit/varikartat_sisamaalaukseen/ral-varikartat/ral_effect_-varikartta

Tarvitsetko apua aineistosi kanssa?

Ota yhteyttä

Kiinnostaako värit graafisessa suunnittelussa? Lue blogikirjoitukseni:

LOKIKIRJA: 5 huomioitavaa asiaa väreistä graafisessa suunnittelussa